Redeem MaryKay Products For FREE!

KULIT KUSAM

Kulit kusam ni bila kulit kelihatan letih, tak bermaya atau tidak berseri. Biasanya hanya dengan penggunaan serum dan moisturize yang mencukupi mampu menjadikan kulit kita kelihataan glowing sihat dan berseri.

5 sebab kulit kelihatan kusam.

1.Dehydration

Kelembapan kulit biasanya dihasilkan secara semula jadi oleh kulit kita, tapi disebabkan oleh faktor usia, makanan, persekitaran menyebabkan kulit muka kita dehydrate. Dehydration ni akan menurunkan aliran darah kepada sel kulit muka kita dan menyebabkan muka kita Nampak pucat dan kemunculan garis halus.

2. Sel kulit mati

Sel kulit mati yang tidak dibuang daripada permukaan muka kita akan menyebabkan muka kita berjerawat dan kusam. Untuk buang set kulit mati, kita boleh exfoliate muka seminggu sekali menggunakan sebarang jenis Mary Kay exfoliator yang bersesuaian dengan jenis kulit muka kita.

3. Usia

Sayangnya semakin berumur, kulit memang akan menjadi semakin kusam disebabkan oleh sel sel yang muka kurang berfungsi macam masa umur belasan tahun. Sebabtu banyak penghasilan serum, moisturizer yang dihasilkan dalam pasaran untuk membantu kulit muka kelihatan awet muda dan sentiasa glowing.

4. Pemakanan

Makan makanan yang bermiyak, berkafein atau mengandungi gula berlebihan akan menyebabkan muka kelihatan kusam dan tidak bermaya. Ambil lah makanan yang kaya dengan pelbagai vitamin untuk membantu kulit menjadi lebih sihat.

5. Sinaran UV

Sunscreen atau sunblock bukanlah dicipta untuk suka suka. Dua items ni sgt penting untuk melindungi kulit muka kita daripada sinaran uv. Sinaran uv ni banyak menganggu kulit muka kita dan menyebakan performance sel kulit menurun. Minimum spf yang sepatutnya dipakai ialah spf30 dan yang paling baik ialah sunblock yang mengandungi spf 50++ dan pa++. Tapi jangan lupa utk reapply sunscreen untuk 2-3 jam seterusnya.

Kulit kusam ni bukan satu keadaan kulit yang diingini oleh sesiapa pun, semua idamkan kulit yang sihat dan glow instead of kusam. sebenarnya bukan susah pun nak dapat kulit kusam. kita hanya perlu konsistent pakai skincare yang betul dan elakkan perkara yang boleh mendorong lagi kulit kusam.

Leave a Reply

Subscribe For Newsletter

Treat your inbox to the latest from Beauty Trends

Shopping cart

0

No products in the cart.