Redeem MaryKay Products For FREE!

JERAGAT

Apa itu jeragat?

Melasma atau dikenali sebagai jeragat merupakan sejenis penyakit kulit yang tidak merbahaya.

Jeragat ni merupakan tompok tompok kecik yang bewarna gelap yang ada sekitar muka macam pipi dan dahi. Keadaan ni jugak lah yang menyebabkan tona kulit Nampak tak sekata.

Bagi yang berkulit cerah, tompok jeragat ni akan jadi warna coklat gelap, tapi bagi yang berkulit gelap, tompok jerawat ni akan kelihatan berwarna hitam.

Kadang kadang saiz jeragat yang kecil ni lama kelamaan akan menjadi semakin membersar dan kemudiannya bercantum dengan jeragat yang lain. So muka kita akan kelihatan tak menarik dan gelap.

Macammana jeragat ni boleh terjadi?

Banyak factor untuk pembentukan jeragat, antaranya ialah genetic dan kulit terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama tanpa protection daripada sunscreen atau sunblock. Setiap manusia ni mempunyai tona warna kulit yang berbeza, dan tona warna ni terdiri daripada pigment yang jugak dikenali sebagai melanin. Ada satu set yang dikenali sebagai melanocytes yang ada dalam lapisan kulit kita ni yang akan menghasilkan melanin dan ianya dipengaruhi sepenuhnya daripada sinaran ultraviolet atau dikenali sebagai sinaran UV.

Semakin banyak kulit kita terdedah kepada sinaran UV, semakin banyak melanocytes menghasilkan melanin. Ini kerana melanin berfungsi untuk melindungi sel kulit kita daripada bahaya sinaran UV agar sel kulit tidak rosak.

Namun begitu, apabila sel melanocytes menjadi terlalu aktif,

kulit kita yang akan mendapat lebih banyak pigmen melanin dan situasi ni yang akan menjadikan sel kulit mudah berjeragat.

Jerawat ni tak boleh dihilangkan macam jerawat, tapi kesan jeragat ni dapat dipudarkan dengan penggunaan product yang betul untuk merawat masalah jeragat.. ingat tau, “theres no such things as one product for all skin types”

so untuk merawat masalah jeragat, make sure cari betul2 product yang focus untuk selesaikan masalah jeragat, macam timewise repair daripada Mary Kay.

Product Mary Kay ni tiada risiko, kalau beli and pakai, then muka jadi merah-merah atau naik jerawat, and even if korang x suka bau dia pun, boleh tukar kepada yang baru sebab product Mary Kay ada guarantee.

Leave a Reply

Subscribe For Newsletter

Treat your inbox to the latest from Beauty Trends

Shopping cart

0

No products in the cart.