Redeem MaryKay Products For FREE!

5 Cara Mengatasi Masalah Kulit Sensitif

1. Bersihkan muka secara rutin

Untuk pastikan muka sentiasa bersih, sekurang kurangnya, cuci muka 2 kali sehari, iaitu pagi dan malam sebelum tidur. Cuci muka menggunakan pencuci muka yang lembut dan tidak berbuih. Gosok muka dengan lembut selama 60 saat. Then lap muka dengan tuala muka yang bersih. Elakkan menggunakan tuala badan.

2. Guna pelembab

Kulit sensitive kebiasaanya kering dan menggelupas. Oleh sebabtu pelembab mesti menjadi salah satu kebiasaan selepas mencuci muka. Tapi orang berkulit sensitive kene lebih memilih dalam pemilihan pelembab muka. Pastikan product yang tidak mempunyai fragrance.

3. Gunakan sunscreen.

Walaupun stay indoor, jangan lupa untuk gunakan sunscreen dengan jumlah yang mencukupi dan nilai spf yang betul. Minimum spf yang seharusnya digunakan ialah spf30. Jangan lupa untuk reapply sunscreen setiap 2-3 jam seterusnya. ingat ye, 1 spf bersamaan dengan 10 minit.

4. Pilih ingredients yang betul.

Bahan kimia, atau product yang memiliki formulasi yang tidak menyebabkan irritation mesti menjadi pilihan. Elakkan product yang mengandungi alcohol, astrigen, fragrance dan sebagainya. Untuk kulit sensitive, lebih elok sekiranya menggunakan product semula jadi.

5. Amalkan gaya hidup sihat

Amalkan makanan yang berkhasiat, pengambilan vitamin yang mencukupi. Tidur sekurangnya 7-8 jam sehari. Elakkan stress dan minum air yang mencukupi.

Leave a Reply

Subscribe For Newsletter

Treat your inbox to the latest from Beauty Trends

Shopping cart

0

No products in the cart.