Redeem MaryKay Products For FREE!

Kulit Sensitif

penting untuk kita tahu dulu jenis kulit supaya tak tersilap pilih product. Kalau product tak sesuai, kemungkinan besar akan memudaratkan, lebih lagi untuk org yang mempunyai kulit sensitive. Kulit sensitive ni boleh jadi jugak disebabkan oleh factor genetik, perkitaran hormone dan lain lain. kulit kita memiliki satu lapisan pelindung yang dikenali sebagai Stratum Corneum. Stratum Corneum ni lah yang akan membantu untuk menghalang external factors yang akan mengundang kepada skin irritation, and mengekal kan hydration kulit kita. Tanda tanda kulit sensitive;

1.Kulit sensitive mudah bertindak balas dengan factor persekitaran seperti sinaran matahari, pencemaran, cuaca sejuk, dan bahan bahan kimia yang terdapat pada bahan kosmetik ataupun peralatan mandi.

2.Mengalami iritasi, rasa gatal dan rasa terbakar.

3. Perhatikan keadaan kulit korang pada waktu siang. Bila kulit Nampak sangaatt kering and jenis bersisik, kemungkinan besar kulit korang termasuk dalam jenis kulit sensitive.

4. Biasanya, tanda yang ada pada bekas luka, bitnik hitam atau bekas jerawat susah nak hilang.

5. Kulit kelihatan sangat nipis sehingga garis garis halus pembuluh darah boleh dilihat dengan jelas.

6. Selepas bersihkan wajah dengan pencuci wajah dan keringkan dengan tuala. Muka korang Nampak seperti kemerahan selama beberapa saat. Hal ini kerana kulit sensitive sangat peka terhadap tekanan sekecil apa pun.

So kalau ada antara symptom ini kena dengan korang then make sure korang beli skincare yang sesuai untuk kulit sensitif okay.

Leave a Reply

Subscribe For Newsletter

Treat your inbox to the latest from Beauty Trends

Shopping cart

0

No products in the cart.