Redeem MaryKay Products For FREE!

Kepentingan Mengetahui Jenis Kulit Sebelum Membeli Skincare

Kulit ialah sejenis organ, dan kulit ni merupakan organ paling besar pada manusia.

Kulit kita terbahagi kepada 5 jenis iaitu:

  • Kulit berminyak (oily skin)
  • Kulit normal (normal skin)
  • Kulit kombinasi (combination skin)
  • Kulit kering (dry skin)
  • Kulit sensitive (sensitive skin)

Adalah sangat penting untuk seseorang tu tahu jenis kulit sendiri sebelum membeli sebarang skincare products kerana ;

1. Lebih mudah nak pilih skincare.

Setiap jenis kulit, ada cara rawat and skin concern yang tersendiri, and cara untuk rawat setiap masalah kulit tu berbeza. Contohnye, untuk org yang berkulit normal, kering atau combination, exract bunga atau seeds yg digunakan dlm skincare ni tak bagi kesan kpd skin diorg, tapi ada org yang berkulit sensitive tak boleh guna product yang mengandungi ingredients mcmni. Masalah yang boleh arise ialah, skin rashes, or kulit menggelupas. Sebabtu kene tahu dulu jenis kulit so that bahan yang kita ambil untuk kulit kita, betul2 bertujuan untuk merawat skin concern kita.

2. Lebih Berkesan

Apabila kita dah kenal akan jenis kulit muka kita, maka, ini akan melancarkan proses untuk mencari product yang sesuai mengikut kulit wajah dan condition skin sendiri. So lagi senanglah untuk kita cari products yang ada ingredients yang diperlukan untuk merawat masalah kulit kita. Contohnya, kulit kita purging and breakout, kita guna set TimeWise3D, haa tak kena lah, sebab TimeWise tu untuk org yang takde masalah kulit and untuk merawat penuaan drpd awal. Mengenal pasti dengan lebih terperinci jenis kulit wajah ni akan menjadikan kita arif dalam memilih product kecantikan dengan betul dan dpt bantu kita untuk dapat kulit idaman kita dengan lebih cepat.

3. Jimat

Bukan sekadar jimat masa, tapi jimat wang dan tenaga sekali. Sebab, dapat elakkan diri drpd terbeli product yang tak sesuai and merosakkan kulit kita. Jimat wang sebab kita tak beli unecessary products. Jimat masa untuk kita tunggu and habiskan products yang sebenarnya tak sesuai pun untuk kulit kita.

Macam Mary Kay, untuk set Botanical, ada 3 formula yang berbeza mengikut jenis kulit kita, contohnya kulit kering ke, kulit berminyak ke atau kulit normal. Jangan la pulak kulit kering pergi pakai set untuk kulit berminyak, haaa makin kering laa kulit tu nantii..

There is no such things as 1 product for all skin types. Contohnya, batuk, pergi makan ubat selsema. kalau batuk, kene makan ubat batuk.. sama macam skincare, kalau kulit berminyak pakai pulak sheet masks, lagi la berminyak, sbb org kulit berminyak sesuai pakai clay mask so that, extra minyak yang dihasilkan oleh sebum tu dpt diserap.. kalau kulit kering jangan pakai clay mask, nanti kulit lagi kering, haa then org kulit kering kene pakai sheet mask.

So ingat, before beli sesuatu product tu, kenal pasti dulu jenis skin kita, and kenal pasti masalah skin yang kita nak rawat. Then baru lah cari product yang sesuai untuk skin kita and next step kene kenal pasti and kaji ingredients dalam products tu supaya takde hidden ingredients yang harmful untuk kulit kita. All the best 🙂

Leave a Reply

Subscribe For Newsletter

Treat your inbox to the latest from Beauty Trends

Shopping cart

0

No products in the cart.